Back to Top

Dr. Boruzs Krisztina - 2015/2016,

Kiutazó: 
Dr. Boruzs Krisztina
Tanév: 
2015/2016
Hely: 
Németország
Program: 
ERASMUS+

Postgradualis Erasmus szakmai mobilitás beszámoló

 

2015.11.01.-2016.01.31.

Németország

Drezdai Műszaki Egyetem Carl Gustav Carus Szülészeti és

Nőgyógyászati Klinika (Technische Universität Dresden)

Frissen végzett általános orvosként, 2015. novemberétől kezdődően adódott lehetőségem három   hónapot   Németországban,   Drezda   városában   tölteni.   Szülész-nőgyógyászként szeretnék majd dolgozni, ezért mindenképpen Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát kerestem a postgradualis Erasmus gyakorlatom helyszínéül. A három hónapos németországi tartózkodásomat       az       Erasmus       Szakmai       Mobilitás       pályázata       támogatta. A szervezés folyamán többször problémát okozott, hogy a postgradualis gyakorlat, mint gyakorlati forma, ismeretlen külföldön. Kezdetben több klinikával is felvettem a kapcsolatot, de csak a Drezdai Műszaki Egyetem Carl Gustav Carus Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika esetében kaptam pozitív választ.

Szerencsém volt a szállásom intézésekor is. A klinika dolgozói számára lehetőség van egy dolgozói házban (Mitarbeiter Haus) lakni, ami számomra is elérhető volt. Lényegében egy jobb színvonalú kollégiumhoz tudnám hasonlítani, így nagyon elégedett voltam vele. Innen

10 perc alatt gyalogosan volt elérhető a klinika, ill. több villamos és buszvonal is közvetlenül előtte haladt el. Sajnos a tömegközlekedés nagyon drága volt (havi bérlet 54 Euro), ezért igyekeztem minél többször a gyalogos közlekedést előnyben részesíteni.

A drezdai egyetemi klinika a német országos listán a 3. helyet foglalja el, amire nagyon büszkék is, így kiváló lehetőség volt számomra gyakorlatom letöltéséhez.

 

Gyakorlatom alatt 1 hónapig az operatív részleg, 1 hónapig a szülészeti osztály/szülőszoba, és

1 hónapig az ambulancia munkájában vehettem részt, mint hatodéves hallgató (PJlerin). Számos operációnál közreműködhettem másodasszisztensként, úgy mint Da Vinci robot asszisztált műtéteknél, onkológiai operációknál, laparoscopiáknál, abdominális és vaginális hysterectomiáknál, császármetszéseknél, stb. Nagyon érdekelt a Da Vinci robot asszisztált sebészeti eljárás, ill. technika, hiszen Magyarországon még nem rendelkezünk ilyen beavatkozáshoz szükséges technikai felszereltséggel.

 

Az első hónapra, mint „kiképzésre” tekintettem, ugyanis november-december hónapokban a klinikán rajtam kívül nem volt más PJ hallgató, így nagyon befogtak a munkára. Bár sok mindent volt alkalmam látni, aktív tevékenységet leginkább az operációknál való kampózás jelentett számomra. Debrecenben töltött gyakorlatomkor a 4 órás műtétek már hosszúnak számítottak, kint azonban mindennaposak voltak az 5-8 órás műtétek, ill. egy alkalommal 11,5  órát  álltam  a műtőasztalnál  egy huzamban  végig,  amire utólag  visszanézve nagyon büszke vagyok… A szülészeti osztályos munka során számos vizsgálatot végezhettem és gyakorlati tudásom is jelentősen fejlődött. Az ambulanciai időszakom alatt több ultrahangos vizsgálatot volt alkalmam megfigyelni, ill. egy alkalommal chorionboholy-mintavételt is láthattam. Az utolsó héten a Kinderwunsch centrum munkájába is betekintést nyertem. Itt alkalmam volt több in vitro fertilizációt, ill. ICSI eljárást (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) is látni.

 

Nagyszerű lehetőség volt számomra ez a 3 hónap egy ilyen klinikán; bízom benne, hogy későbbi szakmai előrehaladásom során alkalmazni is tudom majd az ott tanultakat.

A 3 hónapos munkámról Prof. Dr. Pauline Wimbergertől klinika igazgatói ajánlást is kaptam

Debrecen, 2016.02.16.                                                 Dr. Boruzs Krisztina