Back to Top

Eszter - 2009/2010, Rostock, DE

Kiutazó: 
Eszter
Tanév: 
2009/2010
Hely: 
Universität Rostock Rostock
Germany
DE
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Az egyetemen is csupa pozitív élményt szereztem. A tanáraim nagy része rugalmas volt és szívesen fogadták a külföldi hallgatókat. Felajánlották, hogy ha az órájukon valamit nem értünk, fogadóórájukban felkereshetjük őket és szívesen segítenek. Az ottani hallgatóktól is rengeteg segítséget kaptam."

A 2009/2010-es tanév első félévét Rostockban töltöttem Erasmus ösztöndíjjal. Kíváncsian vágtam neki az új félévnek. Bár több élménybeszámolót is hallottam, olvastam, úgy gondoltam, igazi képet leginkább saját élmények alapján kaphatok.
Rostockban kollégiumban laktam. Egy kevésbé drágát választottam, így a hátránya egyedül az volt, hogy nem volt benne lift és nem a városközpontban helyezkedett el, viszont minden mással fel volt szerelve és a társaság is remek volt. A kétszemélyes szobát pedig takaros, kényelmes lakhellyé alakítottuk az orosz lakótársammal, akivel a mai napig jó barátságban vagyunk.

Az egyetemen is csupa pozitív élményt szereztem. A tanáraim nagy része rugalmas volt és szívesen fogadták a külföldi hallgatókat. Felajánlották, hogy ha az órájukon valamit nem értünk, fogadóórájukban felkereshetjük őket és szívesen segítenek. Az ottani hallgatóktól is rengeteg segítséget kaptam.

Ahogy már írtam, a kollégium távol esett a város többi részeitől, így főleg az ott lakó külföldiekkel alakultak ki kapcsolatok, akikkel együtt vettünk részt az utazásokon, programokon. Nemcsak a kirándulásokon verődtek össze a külföldi diákok csoportjai, hanem több nemzetközi programot, bulit szerveztek nekünk a városban, a kolikban a rostocki hallgatók.

Ahogy tapasztaltam, Rostock szép és nagyon kellemes város mind egyetemistáknak, városlakóknak és turistáknak. A belváros épületei szemet gyönyörködtetőek. Nem beszélve arról, hogy a kikötő városrész, Warnemünde igazi mesebeli nyaralófalu, emellett a tengerpart és az ottani halpiac – főleg jó időben – felejthetetlen élményt nyújt. A tengerhez ilyen közel szélfúvásban sosincs hiány és ez főleg a téli hónapokban kemény. Tehát esernyőt felesleges magunkkal vinni, annál inkább érdemes az esőkabátot bepakolni. Kihagyhatatlan élmény és többnapos program még a karácsonyi vásár, ami Mecklenburg-Vorpommern tartományban, Rostockban a legnagyobb.

Nagy előny, hogy eleve ösztöndíjat kapunk az Erasmustól, viszont – tapasztalataim szerint – nem árt, ha máshonnan is van bevételünk. Sokat segít, ha tanulmányi és/vagy szociális ösztöndíjat is kap az ember. Emellett Debreceni Egyetem az Erasmusszal kiutazó hallgatóknak utazási támogatást nyújt.

Mindenki, akinek van lehetősége ösztöndíjjal külföldön folytatni tanulmányait, mindenképpen használja ki, mert életre szóló tapasztalatokkal gazdagodik az ember. Csak ajánlani tudom.