Back to Top

Enikő - 2011/2012, Murfreesboro, US

Kiutazó: 
Enikő
Tanév: 
2011/2012
Hely: 
Middle Tennessee State University Murfreesboro
United States
US
Program: 
ISEP

 

"A cserediákok az egyetemi kampuszon kollégiumban kerültek elhelyezésre, minden cserehallgató amerikai szobatársat kapott, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy megismerjük a helyi szokásokat, az egyetemi életet. A kampusz egy óriási komplexum volt, ahol mindent megtaláltunk: volt sportcentrum, többféle étkező, menza, posta, számítógéptermek, könyvtár, két uszoda, több kollégiumi épület, az egyes karok épületei, stadion."

Régóta terveim között szerepelt, hogy az Egyesült Államokban tanulhassak egy ideig, s megismerkedjek az ottani kultúrával, oktatási rendszerrel, s nem utolsó sorban fejlesszem angol nyelvtudásomat is. 2011-ben az International Student Exchange Program által kiírt pályázatot megnyerve lehetőséget kaptam, hogy egy szemesztert a Middle Tennessee State University egyetemen tölthessek el. Ez a több mint 25 ezer diákkal rendelkező egyetem Tennessee államban, Murfreesboro-ban található, 2011-ben ünnepelte 100 éves fennállását.

A hosszas előkészületek után 2011. augusztus 22-én indultam útnak. Megérkezésemet követően, az oktatás megkezdése előtt minden cserehallgató egy orientációs héten vett részt, ahol megismertük mind egymást, mind az oktatással, vizsgázással, egyetemi élettel kapcsolatos legfontontosabb tudnivalókat. A cserehallgatók kinti beintegrálódását több koordinátor, valamint önkéntes amerikai hallgatók is segítették, akikhez a félév folyamán is bármikor bizalommal fordulhattunk. Az órarendjeink összeállítását, a tantárgyak felvételét követően megkezdődött a félév. Nekem négy tantárgyam volt: Fundamentals of Communication, Human Resources Management, Intensive Conversational French, valamint Introduction to Cross-Cultural Experiences. Egy-egy óra a héten nem csak egyszer, hanem kétszer-háromszor is előfordult, s egy adott szekcióra általában 25-30 fő jelentkezhetett fel, akik a félév során folyamatosan  ugyanazokban az időpontokban együtt jártak az órákra. Az órák nagy többsége szeminárium jellegű volt, aktív hallgatói részvételt követeltek meg, sok esetben a félév végi osztályzatnak egy bizonyos százalékát az órákon való jelenlét és aktivitás tette ki. Az Egyesült Államokban a folyamatos számonkérés jellemző; hétről-hétre, óráról-órára folyamatosan kaptunk kisebb-nagyobb feladatokat, melyek mindegyikét értékelték és beleszámítottak a félév végi osztályzatba. A rendszeres számonkérés miatt a vizsgaidőszak a szemeszter végén csak egy hét. Így a tanulmányi félév már december közepére befejeződött.

A cserediákok az egyetemi kampuszon kollégiumban kerültek elhelyezésre, minden cserehallgató amerikai szobatársat kapott, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy megismerjük a helyi szokásokat, az egyetemi életet. A kampusz egy óriási komplexum volt, ahol mindent megtaláltunk: volt sportcentrum, többféle étkező, menza, posta, számítógép termek, könyvtár, két uszoda, több kollégiumi épület, az egyes karok épületei, stadion.

Számomra mind szakmai, mind személyes téren igazán nagy élményt és sok-sok tapasztalatot jelentett a kint eltöltött pár hónap, s hallgatótársaimnak azt ajánlom, hogy bátran vágjanak bele egy ilyen csereprogramba, hiszen örökké tartó élményt jelent.