Back to Top

József - 2012/2013, Riga, LV

Kiutazó: 
József
Tanév: 
2012/2013
Hely: 
Riga Stradins University Riga
Latvia
LV
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Hogy milyen volt Riga? A Baltikum gyöngye, sokak számára ismeretlen, rejtett szépség. Egy olyan országról van szó, ahol mintegy kétmillióan élnek, az ország kb. fele oroszajkú, “lett lettek” csupán kb 1 millióan vannak. Az ország lakosságának nagyjából egyharmada a fővárosban él, ami többet rejt magában, mint amennyit mutat, és személyes véleményem szerint európaibb, mint Magyarország."

Választásom személyes okokból esett Lettországra, az egyetemen (Riga Stradins University) voltak barátaim, akik korábban a Debreceni Egyetemen tanultak. Az oktatás angol nyelven folyt, a képzési rendszer eltérő volt az itthonitól, de számomra nem volt nehéz a váltás. Kevés adminisztratív problémával találkoztam és azokat is hamar meg tudtam oldani, a kinti és itthoni koordinátor és tanulmányi osztály is segítőkész volt.

És hogy milyen volt Riga? A Baltikum gyöngye, sokak számára ismeretlen, rejtett szépség. Egy olyan országról van szó, ahol mintegy kétmillióan élnek, az ország kb. fele oroszajkú, “lett lettek” csupán kb 1 millióan vannak. Az ország lakosságának nagyjából egyharmada a fővárosban él, ami többet rejt magában, mint amennyit mutat, és személyes véleményem szerint európaibb, mint Magyarország. Az emberek többsége három nyelven beszél, a lett és orosz mellett még a középkorúak között is általánosan elterjedt az angol nyelvtudás. Természetesen hiányzik a Budapesten vagy egyéb nagyvárosokban található, a teljes várost árjáró lüktetés, hiszen sokkal kisebb városról van szó. Ugyanakkor megvannak a főváros előnyei, a számtalan és szerteágazó kikapcsolódási lehetőséget biztosító szórakoztató helyek. Mozi, színház, opera, balett, kávézó, cukrászda, pékség, étterem, bár, klub, korcsolyapálya, skanzen, tengerpart és a felsorolást még sokáig tudnám folytatni. A tömegközlekedés nagy havazás idején is működik (hóból márpedig sok esett), az utcák feltűnően tiszták, mindenhol zöldövezettel találkozunk, a várost kettészeli a Daugava, az óvárosnak pedig tornyai és régi (renovált vagy újjáépített) épületei biztosítanak csodás hangulatot. Mindig mindenben van vagy valamilyen erdei bogyó, vagy pedig kapor, a barna rozskenyerük jellegzetes ízvilága azonnal belopta magát a szívembe, a lettek által magasztalt helyi szeszesital, a Black Balzam azonban kevéssé.

Mindenkinek csak ajánlani tudom nem csak az ERASMUS programot, hanem Rigát is. Nem csupán tanulmányainkat tehetjük színesebbé program segítségével, hanem nyitottabbá, önállóbbá tett mindenkit, aki kihasználja a lehetőséget.