Back to Top

Dóra - 2011/2012, Paderborn, DE

Kiutazó: 
Dóra
Tanév: 
2011/2012
Hely: 
Paderborn
Germany
DE
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Paderborn egy kis egyetemváros Nyugat-Németországban, ahol azonban egyáltalán nem unalmas az élet. Úgy is mondhatnám, hogy eltöltöttem két szemesztert „Partybornban”. Bár egy kicsit több eső esik, mint itthon, a hangulatos és mesés szépségű városka látványából ez semmit sem von le."

A 2011/12-es tanévben az a szerencse ért, hogy 10 hónapot Németországban, Paderbornban tölthettem Erasmus ösztöndíjjal. Német szakos hallgató révén ez egy nagyon nagy lehetőség volt számomra, ugyanis a mesterképzésem első évét tölthettem itt el. Paderborn egy kis egyetemváros Nyugat-Németországban, ahol azonban egyáltalán nem unalmas az élet. Úgy is mondhatnám, hogy eltöltöttem két szemesztert „Partybornban”. Bár egy kicsit több eső esik, mint itthon, a hangulatos és mesés szépségű városka látványából ez semmit sem von le. A város régi épületeivel ellentétben az egyetem épülete nagyon modern, az általam látogatott órák pedig itthoni tanulmányaim alatt is hasznosnak bizonyultak.

De az Erasmus hallgató élete elsősorban nem a tanulásról szól, hanem a tapasztalatszerzésről, az idegen nyelv tökéletesítéséről, és az ismerkedésről. Megismerhetjük más országok kultúráját testközelből. Elsősorban a célországét, de emellett a többi Erasmusosét is. Jómagam szert tettem a németek mellett török, arab, francia, spanyol és portugál cimborákra is. Ha legközelebb a nagyvilágban járok, mindig lesz kit meglátogatnom. Arról nem is beszélve, hogy az Erasmusosoknak sok kirándulást is szerveznek a helyi szervezetek. Így jutottam el Berlinbe, Dortmundba, Detmoldba, Warburgba, Syltre, Kölnbe, Bonnba, Münsterbe, Frankfurtba, Hammelbe, Hannoverbe, Freiburgba, és így látogattam meg a hollandiai Amszterdamot és Hágát is.

Egy titok van: légy nyitott! Csak rajtad múlik, hogy úti célod Paderboring vagy Partyborn lesz.