Back to Top

Edina - 2011/2012, Bern, CH

Kiutazó: 
Edina
Tanév: 
2011/2012
Hely: 
Berni Egyetem Bern
Switzerland
CH
Program: 
ISEP

 

"A Tscharnergut diákszálláson az élet néha kihívásokkal teli, de ugyanakkor kitűnő lehetőség életre szóló baráti kapcsolatok kialakítására. A 12 emeletes kollégium hétköznapjait a világ legkülönbözőbb országaiból származó tanulók legkevésbé sem hétköznapi élete színesíti. A folyosón élő 12 lakótársam között volt orosz, török, afrikai, japán, spanyol, dél-koreai és indonéz. A külföldiekkel való élet során kitűnően fejlődött a kultúraközi kommunikációs képességem és kulturális érzékenységem."

2011. szeptember 2-án megérkeztem Svájc gyönyörű fővárosába, Bernbe. Érkezésem napján csomagjaimnak köszönhetően első utam a Tscharnergut diákszállásra vezetett, azonban a hétvége tökéletes alkalmat kínált a város felfedezésére. Bern hangulatos kis belvárosa méltán érdemli ki az UNESCO világörökség címet, régi stílusú épületeivel, színes szökőkútjaival, híres toronyóráival rögtön belopja magát az érkező vendégek szívébe. A várost az Aare folyó öleli körbe, amely egy kedves medvecsaládnak ad otthont, a folyón túli rózsakertből pedig tökéletes kilátás nyílik az egész városra.

A következő hétfőn megkezdődött a két hetes intenzív német nyelvű integrácós kurzus, amely rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen a tanfolyam során átfogó képet nyertünk Svájc gazdasági, politikai, etnikai és vallási helyzetéről, kultúrájáról, szokásairól, földrajzi adottságairól, ugyanakkor lehetőség nyílt a résztvevő európai cserediákok megismerésére, és egy új baráti kör kialakítására. A tanfolyam az általunk egy svájci lakóval készített interjú prezentációjával zárult.

Az első héten természetesen el kellett intézni az iratokat, felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Iroda koordinátorával, és felkeresni a tanszékvezetőnket a tanulmányi terv egyeztetése érdekében. A Bevándorlási Hivatalban jelentkezni kellett a tartózkodási engedély átvételéhez. A tárgyak regisztrációja nem a megszokott módon történik a Berni Egyetemen, és eltérő a gyakorlat az egyes tantárgyak esetén, ezért még nyáron felvettem a kapcsolatot az oktatókkal a regisztráció kérdésében. Az előadásokra nem szükséges regisztrálni, kizárólag a vizsgákra kell jelentkezni. A szemináriumok esetén pedig általában az oktatónak személyesen küldött e-maillel, illetve az első órákon való feliratkozással lehet regisztrálni, amelynek pontos módja megtalálható a tárgyak leírásánál. A vizsgákra történő jelentkezés azonban egységesen az „e-pub” tanulmányi rendszerben történik, a félév során pedig érdemes követni az „Illias" platformját, ahol regisztrálva az egyes tantárgyakra elérhetővé vállnak az év közben feltöltött anyagok.

A harmadik héten megkezdődtek az órai előadások és velük párhuzamosan az egyetem által szervezett programok, városnézések, az egyetemi épületek ismertetése, és a „Welcome Apero”-k, ahol állófogadás keretében ismerkedhettünk meg az új cserediákokkal, hiszen több száz külföldi diák kezdte meg tanulmányait a Berni Egyetemen az őszi félévben Európa és Ázsia egyetemeiről érkezve.

A külföldi tanulmányok értékelése során elsődleges szempont az egyetemi oktatás színvonala, és visszagondolva nyugodt szívvel mondhatom, hogy megérte ezt az egyetemet választani. A Finanszírozás és Tőkestruktúra című tantárgy keretében megbizonyosodhattam, hogy a Pénzügy Tanszék oktatásának minősége messze felülmúlja az európai szintet. Az oktató színes előadásai lehetővé tették a hatalmas mennyiségű anyag feldolgozását, és a folyamatos gyakorlatorientált házi feladatokkal utat nyitottak a versenyképes, hasznosítható tudás megszerzéséhez. A Közgazdaságtan Tanszék tantárgyai tökéletesen kiegészítették a Debreceni Egyetemen folytatott tanulmányaimat. Meglepő módon az oktatók gárdájának egy része nem svájci, hanem nemzetközi gyakorlattal rendelkező kiváló külföldi közgazdászokból áll. Emellett a félév során további német nyelvű kurzusokon vehettünk részt.

Turisztikai szempontból Svájcban találhatók talán európai legszebb tájai, a hegyekkel körülölelt kristálytiszta tavaival. Szabadidőnkben érdemes túracipőt venni, és meghódítani a közeli hegycsúcsokat, a fárasztó túra természetesen nagy társaságban a legvidámabb. Svájc déli olasz vidéke, Ticino nyújtja a legszínesebb képet, városaiban az olasz építészet dominál, és a tavakat szegélyező virágok és pálmafák még ősszel is mediterrán hangulatot teremtenek a hegyek lábainál.

A Tscharnergut diákszálláson az élet néha kihívásokkal teli, de ugyanakkor kitűnő lehetőség életre szóló baráti kapcsolatok kialakítására. A 12 emeletes kollégium hétköznapjait a világ legkülönbözőbb országaiból származó tanulók legkevésbé sem hétköznapi élete színesíti. A folyosón élő 12 lakótársam között volt orosz, török, afrikai, japán, spanyol, dél-koreai és indonéz. Legkedvesebb barátaim berni életem során a spanyolok, az indonézek és a finnek voltak, akikkel mindig számíthattunk egymás baráti szavaira, és biztatására.

A külföldiekkel való élet során kitűnően fejlődött a kultúraközi kommunikációs képességem, és kulturális érzékenységem. A közös vacsoráink során betekintést nyerhettünk az egyes országok történelmébe, vallásába, politikájába, szokásaiba, értékrendjébe és gondolkodásmódjába. Természetesen a hazai ételek is terítékre kerültek többek között az egyetemi nemzetközi vacsorán, ahol a magyar ételek kivételes sikernek örvendtek.

A külföldi tanulmányom során szerzett tudás és tapasztalatok rendkívül konstruktívan járulnak hozzá szakmai fejlődésemhez, tovább szélesítve világlátásomat és versenyképes ismereteket biztosítva számomra jövőbeli pályafutásom megalapozásához. A lenyűgöző kirándulások és túrák pedig egy életre szóló élményt nyújtanak. A berni félév egy örök emlék marad számomra.