Back to Top

Bella - 2013/2014, Plymouth, GB

Kiutazó: 
Bella
Tanév: 
2013/2014
Hely: 
Plymouth University Plymouth
United Kingdom
GB
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Minden héten volt egy találkozó a külföldi hallgatók részére az egyetemi campuson lévő kávézóban, minden szerdán öttől hét óráig tartott a meeting. Nagy segítség volt ez a nyelvtanulásban, illetve az önbizalom fejlesztésében is, hiszen ha valakivel társalogni akartam, meg kellett szólalni angolul. Mindig jó hangulatban teltek az esték, az új tagokat pedig nagy érdeklődéssel és kitörő lelkesedéssel fogadták. Olyan volt, mint egy nagy család. A beszélgetések során volt lehetőség kipróbálni a tradicionális brit teát, de a különböző kultúrák édességei is emelték az est fényét. Az ilyen programok nagyban segítették a beilleszkedést."

Óvodapedagógus szakon folytatom a tanulmányaimat, ezért az ’Independent Studies’ részképzésben vettem részt a Plymouth University intézményében. A 2013/14-es tanév tavaszi szemeszterét töltöttem az angliai egyetemen, s heti óvodai gyakorlati képzésben is részesülhettem.

Január közepén indultam útnak, s amikor leszálltam a repülőről, mosolyogva nyugtáztam magamban: biztos, hogy jó helyen vagyok, hiszen az ég beborult és folyamatosan esett az eső.

A fővárostól öt órát utaztam busszal, hogy Plymouth festői kikötővárosába érjek, amely Anglia délnyugati részén található. Közel 250 ezres település, ami Devon megye nyugati határán a Plym és a Tamar folyó torkolatánál fekszik. Plymouth igazi történelmi város hangulatát idézi, mert a 15-16. században épült templomok nagy része még ma is díszíti a macskaköves utcákat. Ugyanakkor modern épületek is színesítik a várost.

A modernépítésű egyetem a város központjában fekszik, ami körülbelül 25-30 perc sétára volt a szállástól. Mivel az egész campus egy helyen található, így egész könnyű volt tájékozódni az egyetemtéren belül. Az intézménybe közel 30.000 diák jár, ezért mindig ’volt élet’ az épület körül. Minden megtalálható a központban (éttermek, kávézók, bárok, parkok, sportpályák stb.), így általában az egyetem hallgatói itt folytatták a napot az órák után.

Mivel Plymouth egyetemváros, rendkívül sok diák választja a Plymouth University-t a diploma megszerzéséhez. A képzés magas színvonalú és szinte bármelyik szak fellelhető a működő karokon. Igaz, az oktatás eléggé drága (körülbelül 4 millió ft egyetlen félév), de a hallgatóknak lehetőségük van munkát vállalni, amit össze tudnak egyeztetni a tanulmányaikkal. (Szerencsére nekem nem kellett tandíjat fizetni, mert ezt az egyetem, illetve az Erasmus program állta.)

Számomra a legnagyobb meglepetést a könyvtár okozta, mivel a hét minden napján 0-24 óráig nyitva van, így az esszém írásához bármikor felhasználhattam könyveket s különféle cikkeket. Nagyon sok hallgató használja ki a könyvtár nyújtotta lehetőségeket nap, mint nap. Van, aki szinte éjjel-nappal ott ül vizsgaidőszakban.

A tanév két szemeszter helyett három nyolc hetes trimeszterből áll. Az első két trimeszter foglalja magába a szorgalmi időszakot, ekkor vesznek részt a hallgatók az előadásokon, szemináriumokon. A számonkérés prezentációkból, beadandókból/esszékből áll, a vizsgára pedig május közepén, a harmadik trimeszter végén kerül sor.  

A félév során nem kellett vizsgáznom, hanem egy – a már fentebb említett – háromezer szavas esszét kellett angol nyelven megírnom. Önállóan választhattam témát. A koordinátorom egy kritériumot adott meg: kapcsolódnia kell az angol óvodai neveléshez.

Az oktatók is rendkívül közvetlenek és készségesek voltak, s kíváncsian érdeklődtek a magyar rendszer iránt. A kötelező előadásokon kívül pedig szerveztek fakultatív programokat is – vitákat, beszélgetéseket, előadásokat-, amiket a campus területén rendeztek meg minden hónapban két-három alkalommal.

A közösségi élet szempontjából is nagyon sok lehetőséget kínál az egyetem, s tapasztalataim szerint a hallgatók általában aktívan részt vesznek a pozitív, tartalmas egyetemi élet kialakításában. A Hallgatói Önkormányzat színes, változatos programokat szervez, pl. kirándulássorozatokat, tanulmányi utakat Európa-szerte: pl. Prága, Párizs, Krakkó stb. Emellett sportklubok is működnek: tollaslabda, röplabda, futball, lovaglás, rugby, vívás, futás, aerobik stb. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Évekig versenyszerűen teniszeztem, így próbáltam kihasználni a lehetőséget, s kerestem egy teniszklubot, ami nem is volt nehéz feladat, hiszen az egyetem főépületében minden héten más-más sportot ismerhettek meg közelebbről a hallgatók. Kipróbálhatták a gyakorlatokat, eszközöket, tanácsot kérhettek a klub tagjaitól, illetve jelentkezhettek is a csapatba. Ilyen és ehhez hasonló megmozdulások motiválták folyamatosan a hallgatókat. Örömmel tapasztaltam, hogy a diákok nagy része érdeklődött, s nyitottak minden új lehetőség/program iránt.

A legnagyobb segítségemre az ’’International meeting" volt. Az International Students nevű iroda foglalkozik a nemzetközi hallgatók integrálásával, s ők ajánlották nekem ezt a fantasztikus lehetőséget. Minden héten volt egy találkozó a külföldi hallgatók részére az egyetemi campuson lévő kávézóban, minden szerdán öttől hét óráig tartott a meeting. Nagy segítség volt ez a nyelvtanulásban, illetve az önbizalom fejlesztésében is, hiszen ha valakivel társalogni akartam, meg kellett szólalni angolul. Mindig jó hangulatban teltek az esték, az új tagokat pedig nagy érdeklődéssel és kitörő lelkesedéssel fogadták. Olyan volt, mint egy nagy család. A beszélgetések során volt lehetőség kipróbálni a tradicionális brit teát, de a különböző kultúrák édességei is emelték az est fényét.  
Az ilyen programok nagyban segítették a beilleszkedést. Ráadásul a lakótársamon kívül magyar diákokkal nem is találkoztam, így – szerencsére – rá voltam utalva, hogy kapcsolatot teremtsek a cserediákokkal.

Az elmúlt félév során értettem meg igazán, hogy az Erasmus miért is egy életre szóló lehetőség. Ajánlom mindenkinek, aki nagyobb önállóságra, külföldi tapasztalatokra és felejthetetlen élményre vágyik.