Back to Top

Mónika - 2013/2014, Angers, FR

Kiutazó: 
Mónika
Tanév: 
2013/2014
Hely: 
Belle Beille Angers
France
FR
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Majdnem minden órára jellemző volt a csoportos feladatmegoldás és a feladatok prezentálása csoport szinten, ami eltér a mi szemináriumi oktatási rendszerünktől. A gyakorlat-orientáltság így azt eredményezi, hogy a diákok nyitottabb gondolkodásúak, jobban mernek kérdezni és többet gondolkoznak el a tényekről és állításokról, mint mi."

Az Erasmus-félévemet szeptember elején kezdtem Angers-ban, Franciaországban. Mivel francia szakos hallgatója vagyok a Debreceni Egyetemnek, így nem volt kérdés, hogy melyik országot fogom megpályázni.

Angers, bár nem annyira pezsgő és nyüzsgő, mint Párizs vagy Budapest, nagyon szép, gondozott, és az emberek különösen kedvesek és segítőkészek. Nantes tengerparti várostól csak pár km-re fekszik. Tele van egyetemekkel, ebből kifolyólag kulturális élete igen sokrétű. A várost a la Maine folyó szeli ketté, déli oldala a „régi város”, itt található a város híressége: a központban lévő kastély, ami egyike a híres Loire-menti kastélyoknak. Az északi oldal inkább nevezhető „új városnak”. Rengeteg parkja, zöld területe teszi még kellemesebbé az ottlétet. A kis belvárosi utcácskákban, valamint a folyó mentén különösen jó volt sétálgatni, főleg mikor ragyogóan sütött a nap. Az időjárás rendkívül kellemes, sokkal enyhébb, mint nálunk, a hőmérséklet kb. 5-15°C körül mozgott a félév során. Mivel a tél java részét ott töltöttem, így elmondhatom, hogy ez az évszak kint inkább (az óceán felől érkező melegebb áramlatok miatt) csapadékosabb, nem jellemző a fagy, ahogy a köd sem.

Az egyetemi kollégiumban sajnos nem kaptam férőhelyet, így a szállást egy másik csoporttársammal együtt az interneten találtuk. Ez egy lánykollégium volt a város szívében, így közel volt Angers főutcája, főtere, a buszmegállók, és tulajdonképpen szinte minden.

Az egyetem 25-30 percnyi buszútra volt a szálláshelytől. A buszozás számomra nagyon élvezhető volt, hiszen a busz szinte végigment a városon, így nézelődés közben láthattam a város java részét és sok szép helyet fedeztem fel.

Az egyetem, ahová én jártam (Belle Beille) egy tömbben helyezkedett el a város szélén és a különböző szakoknak külön épületeik voltak. A Bölcsészettudományi kar épp szemben volt az egyetemi könyvtárral, ahol szintén sok időt töltöttem. Az egyetemhez tartozott az egyetemi étkezde, ahol rendszeresen ebédeltünk, az étel nekem nagyon ízlett, teljesen meg voltam elégedve vele.  

A Bölcsészkarra rengetegen jártak, és ami a legszembetűnőbb volt, az a nemzetiségek sokszínűsége, ami tulajdonképpen egész Franciaországra elmondható. Sokan voltak diákok, akik, mint én, szintén Erasmus-ösztöndíjjal érkeztek. Voltak köztük spanyolok, németek, lengyelek, románok, olaszok, sőt találkoztam görögökkel, valamint egy  Amerikából érkező lánnyal is.

Az óráim természetesen francia nyelven folytak, a kreditmegfeleltetés is viszonylag könnyen ment. Az egyetemi ügyintézők kedvesek, mindig készségesen segítettek, ha bárminemű probléma adódott akár a tárgyakkal, akár esetleg egészségügyi problémával kapcsolatban. Az órák felépítése nagyban különbözik az otthoniaktól. Azt tapasztaltam, hogy jóval kevesebb elméleti részt kell megtanulniuk (nincsenek 300 oldalas könyvek, amikből fel kell készülni a vizsgákra) viszont sok gyakorlati feladatot kell megoldaniuk. Majdnem minden órára jellemző volt a csoportos feladatmegoldás és a feladatok prezentálása csoport szinten, ami eltér a mi szemináriumi oktatási rendszerünktől. A gyakorlat-orientáltság így azt eredményezi, hogy a diákok nyitottabb gondolkodásúak, jobban mernek kérdezni és többet gondolkoznak el a tényekről és állításokról, mint mi.

 

Az Erasmus ösztöndíj tényleg egy óriási lehetőség arra, hogy az ember rengeteget tanuljon, megismerjen más kultúrákat, embereket, világot lásson, tapasztaljon, és egyben esélyt ad arra is, hogy jobban fel tudjunk készülni az életre és bátrabbak legyünk bizonyos szituációkban.