Back to Top

Krisztina - 2013/2014, Padova, IT

Kiutazó: 
Krisztina
Tanév: 
2013/2014
Hely: 
Padova
Italy
IT
Program: 
LLP/ERASMUS

 

Először is mindenkinek, aki még nem döntötte el: menj! Az élet legnagyobb élménye, amikor - ha csak viszonylag rövid időre is - egy új élethelyzetbe, új kultúrába kell beleszoknod. Mindenkinek kötelezővé kellene tenni. Változás, amit nehéz elkezdeni, de garantáltan megéri. Elsősorban az egyéniséget, a személyiséget fejleszti, önállóságra tanít, hozzásegít a felnőtté váláshoz. Emellett hatalmas segítség nyelvtanuláshoz, és munkakereséshez, jól mutat az önéletrajzban, és a tanulmányok előre meneteléhez is hozzásegít.

Én az Erasmus-félévemet Padovában, Olaszországban töltöttem.  Építészmérnök hallgató vagyok, így nekem a város, a környék olyan volt, mintha egy szakkönyvbe csöppentem volna. Ha érdekel az építészet vagy te is azt tanulsz, csak ajánlani tudom.

Az olasz nyelv gyönyörű és szerintem könnyen is tanulható. Az olaszok nagyon kedvesek, segítőkészek, általában még az öregebbek is beszélnek angolul, így nem lehet elrontani a dolgokat. Az utazgatást is csak ajánlani tudom, mert az ösztöndíjból meg lehet élni kényelmesen, és ha ügyesen számolsz még az extrák is beleférnek (utazás, szórakozás).

Padova biciklis város, megéri biciklit venni, és azzal menni mindenhova, mert szinte mindenhol van bicikliút. Ráadásul a tömegközlekedés nem a legjobban szervezett. Sajnos reggel 7 előtt akár az állomásra kijutás is bonyolult lehet, és ugyanez vonatkozik az este 9-10 utáni buszozásra is. Nehéz buszt találni, ritkán járnak, és a menetrendi tájékoztatás is egy kicsit bonyolult. Emellett a bérlet/jegy ára viszonylag drága ha csak egyszerűen szét szeretnénk nézni a városban. Pedig mászkálni kell és megismerni, mert gyönyörű! És ehhez a legalkalmasabb a bicikli. Távolságokat gyorsan tudunk megtenni, és bármikor megállhatunk nézelődni. A centrumban pedig számos olyan kis, hangulatos utcácska van, amit a buszról alig vennénk észre.

Az olasz gasztronómia is egy élmény. Sokszor csak hallunk arról, hogy az olaszok jól főznek, de ez már annál is több. Olyan hagyományaik vannak, amiket tisztelnek, tovább visznek. Kevés olyan emberrel találkoztam, aki legalább egy kicsit ne tudna főzni, aki ne tanult volna el valamit az anyukájától otthon.

Sajnos az én szakomon igen kevés angol nyelvű tantárgy volt meghirdetve, ami szakmailag is megfelelt volna. Ha beszélsz olaszul nincs gond, de ha nem, akkor is érdemes olasz tárgyakat választani, véleményem szerint nem lehetetlen teljesíteni, csak nagyon sok plusz munkát igényel.

A bürokráciával számolni kell, talán még jobban túlbonyolítják, mint itthon, de az sem lehetetlen, csak sokáig tart. Minél több mindenkitől kell kérdezni, és tájékozódni, sokszor olyan helyeken vannak fent információk, ahol nem várnánk. De legalább nagyon segítő készek, így például az Erasmus-irodában egészen biztosan segítenek neked, bármilyen kérdéssel is fordulsz hozzájuk.