Back to Top

Adrienn - 2013/2014, Leuven, BE

Kiutazó: 
Adrienn
Tanév: 
2013/2014
Hely: 
Leuveni Katolikus Egyetem Leuven
Belgium
BE
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Elmondható a belgákról, hogy segítőkészek és barátságosak, már az pozitív hatással volt rájuk és meglepődéssel töltötte el őket, hogy valaki egy Közép-Európai országból tanulja a nyelvüket. Az ottani mentalitást illetően abszolút pozitívak a tapasztalataim, mindig számíthattam segítségre."

A 2012/2013-as tanévben megpályáztam az Erasmus-ösztöndíjat a belga Leuven városába, a Leuveni Katolikus Egyetemre. Az ösztöndíj elnyerésével megadatott a lehetőség arra, hogy ezen a régi, neves egyetemen tanulhassak, és ezzel tovább fejleszthessem nyelvtudásomat és ismereteimet.

Augusztus elsején érkeztem meg Leuvenbe. Az első napjaim azzal teltek, hogy felfedeztem a várost és igyekeztem megismerkedni a lakótársaimmal. Egy „kot”-ot béreltem, amely egy szobát jelent egy háztömbön belül, a konyha, fürdőszoba közös a többi lakótárssal.

Az augusztus a nyelvtanfolyammal telt el. Az ILT (Instituut voor Levende Talen) nevű nyelviskola az egyetemhez tartozik és az erasmusos diákok kreditet kapnak a nyelvtanfolyam szintjeinek teljesítéséért. Igazán kiváló tanáraink voltak, akik odaadóan segítettek bennünket a tananyag elsajátításában. Az órák kifejezetten élvezetesek, mozgalmasak, aktívak voltak. Nemcsak tanórákkal szolgált a tanfolyam, hanem különböző szabadtéri programokkal, workshopokkal és kirándulásokkal is, amelyek elősegítették a csoportok összekovácsolódását és Belgium megismerését. Részt vehettünk pikniken, barbeque-esten és egy genti kiránduláson.

Hivatalosan a tanév a Leuveni Katolikus Egyetemen szeptember végén kezdődik. Az első hét leginkább a külföldi diákoknak szól. A hallgatók különböző előadásokon, kulturális programokon vehetnek részt, melyek nagyban elősegítik a diákok beilleszkedését és eligazodását mind a városon, mind az egyetemen belül. A szorgalmi időszak december 20-a körül ér véget, amelyet a blokperiode követ: ez az az egy-két hét a vizsgaidőszak előtt, amikor a hallgatóknak úgymond szünetük van és zavartalanul készülhetnek a vizsgákra. Ami a vizsgákat illeti: tapasztalatom az, hogy nehezek (Belgium egyébként is híres a nehéz számonkérésekről és a tananyag nagy mennyiségéről), és inkább írásbeli vizsgákat hirdetnek meg az egyetemi tanárok.

Erasmus-os diákként eleinte ijesztő volt számomra, hogy Leuvenben holland szakon nincs külön csoport külföldi hallgatók számára, tehát olyanok számára, akik a nyelvet idegen nyelvként tanulják (kivéve az ILT nyelvtanfolyamot). Az anyanyelvi belgákkal együtt látogattuk az órákat és velük vizsgáztunk. Viszont a tanáraink, professzoraink számoltak azzal, hogy nem vagyunk anyanyelvű hallgatók, kaphattunk segédanyagot, illetve rendelkezésünkre álltak a fogadóórákban is. Az órákon az anyanyelvű diákokhoz fordulhattunk segítségért.

Elmondható a belgákról, hogy segítőkészek és barátságosak, már az pozitív hatással volt rájuk és meglepődéssel töltötte el őket, hogy valaki egy Közép-Európai országból tanulja a nyelvüket.
Az ottani mentalitást illetően abszolút pozitívak a tapasztalataim, mindig számíthattam segítségre.

Belgium gyönyörű ország. Én Flandriát ismertem meg, Wallóniát nem volt lehetőségem meglátogatni. Több nagyobb és kisebb várost is meglátogattam. Brüsszel, Európa szíve, ahogyan számon is van tartva, nagyon nagy hatással volt rám: csodaszép építészeti kultúra, mozgalmasság, kedves emberek. Antwerpenbe is sikerült eljutnom, ahol érdekesség a nyelvbeli különbség: ebben a városban van egy tipikus dialektus, ami egy külföldi számára nehezen érthető. Ez a város is csodás épületekkel és kultúrával rendelkezik. Oostende városa egészen a tengernél fekszik. Emellett itt betekintést nyertem a gasztronómiába is, ami itt leginkább a halak körül forog.

Összegzésként tehát elmondhatom, hogy az Erasmus-ösztöndíjprogram segítségével sok élményben és tapasztalatban volt részem, ugyanakkor a külföldi tartózkodás nyelvi fejlődésemhez is nagyban hozzájárult.