Back to Top

Zita - 2013/2014, Maribor, SI

Kiutazó: 
Zita
Tanév: 
2013/2014
Hely: 
Maribor
Slovenia
SI
Program: 
LLP/ERASMUS

 

"Rengeteg élménnyel és baráttal lettem gazdagabb, ami miatt szerintem már megérte ezt a kalandot bevállalni. Sokkal magabiztosabbnak érzem magam, és nem félek bárminek is nekifogni."

Harmadéves Bsc-s hallgatóként pályáztam az ERASMUS ösztöndíjprogramban való részvételre, hogy az Msc képzés első félévében Mariborban tanulhassak. Az adminisztrációs folyamat végeláthatatlannak tűnt, ezért sok olyan pillanat volt, amikor a papírok között
elveszve nem is mertem arra gondolni, hogy megnyerhetem a pályázatot. De 2013 júliusában megérkezett a nagy fehér boríték, hogy 2013 ősztől megkapom a lehetőséget, hogy a szlovéniai Mariborban töltsek el egy szemesztert.

Maribor egy csodás kis város Szlovéniában, kb. 100 km-re a magyar határtól. A főváros, Ljubljana után a második legnagyobb város Szlovéniában. Az egyetem főépülete a város központjában fekszik, hatalmas fűzfák ölelik körül. A Jogi Kar pedig a város szélén, Maribor legnagyobb parkja mellett található.

Mind a szorgalmi időszak, mind pedig a vizsgaidőszak rengeteg felkészülést igényelt. A vizsgák írásbelik voltak, viszont az évközi feladatokat általában prezentálnunk kellett. Ezek igen sok munkával jártak, számomra a szakmai szövegek, könyvek lefordítása jelentette a legnagyobb terhet, amik alapján fel kellett a kisdolgozatokat építeni.

Az egyetemi kollégiumok már nyár közepére teljesen megteltek, így én egy magánkollégiumban laktam, a MiniDorm-ban. A város központjában, egy kávézó felett van ez a családias hangulatú szállás. Ami így visszagondolva a legjobb választás volt.
A szállás – akár kollégiumról, akár magán apartmanról van szó – havi szinten kb. 150-250 Euróba kerül.

Az egyetem központi könyvtára egy hatalmas épület volt, tele valamennyi hallgató érdeklődését kielégítő könyvekkel. Gyakran jártunk oda, főként tanulni és a beadandó dolgozatokat megírni, hiszen itt kevésbé tudta a külvilág a figyelmünket elvonni.

Ugyan a város nem túl nagy, a maribori diákélet rendkívül sokszínű. Az Erasmusos szervezők - akik önkéntes diákok - nagyon segítőkészek voltak, hétről hétre programokat, kirándulásokat (Szlovéniába, Boszniába) szerveztek nekünk, így nem hagyták, hogy unatkozzunk.
Az embernek Erasmusos hallgatóként olyan érzete lehet, mintha az egész város a diákokért lenne, ugyanis az ESN kártya arra is feljogosított minket, hogy kedvezményesen béreljünk autót, így kedvelt hétvégi program volt kirándulni, pl. Velencébe, Zadarba, vagy éppen az Adventi Vásárba, Bécsbe.
A városban rengeteg sportolási lehetőség is volt, kedvünkre járhattunk úszni, konditerembe vagy éppen zumbázni.

Nagyon szerencsésnek és boldognak érzem magam, hogy ezt a szemesztert Szlovéniában, Mariborban tölthettem el. Rengeteg élménnyel és baráttal lettem gazdagabb, ami miatt szerintem már megérte ezt a kalandot bevállalni. Sokkal magabiztosabbnak érzem magam, és nem félek bárminek is nekifogni. A félév alatt rengeteg felejthetetlen élménnyel és tapasztalattal gazdagodhattam, ezért nagyon örülök, hogy éltem az ERASMUS program adta lehetőségekkel.
Simon