Back to Top

Beszámolók

Kanyuk Petra Ágnes - 2015/2016,

A külföldi tanulmányokra mindig is úgy gondoltam, mint egy nyilvánvaló állomására az egyetemi éveimnek: akármikor szóba került társaságban a kérdés, értetlenül álltam azok előtt, akik nem tartják azt fontosnak, és nem szeretnék megélni az „Erasmus-élményt”, holott arról csak pozitívak a visszajelzések. Végül mégis majdnem ebbe a táborba kerültem, ugyanis harmadéves joghallgatóként még mindig nem tudtam tervbe venni a kiutazást, az örökös halogatásomat pedig egy kedves tanárom törte meg.

Dr. Boruzs Krisztina - 2015/2016,

Postgradualis Erasmus szakmai mobilitás beszámoló

 

2015.11.01.-2016.01.31.

Németország

Drezdai Műszaki Egyetem Carl Gustav Carus Szülészeti és

Nőgyógyászati Klinika (Technische Universität Dresden)

Belgium

Adrienn - 2013/2014, Leuven, BE

 

"Elmondható a belgákról, hogy segítőkészek és barátságosak, már az pozitív hatással volt rájuk és meglepődéssel töltötte el őket, hogy valaki egy Közép-Európai országból tanulja a nyelvüket. Az ottani mentalitást illetően abszolút pozitívak a tapasztalataim, mindig számíthattam segítségre."

Switzerland

Edina - 2011/2012, Bern, CH

 

"A Tscharnergut diákszálláson az élet néha kihívásokkal teli, de ugyanakkor kitűnő lehetőség életre szóló baráti kapcsolatok kialakítására. A 12 emeletes kollégium hétköznapjait a világ legkülönbözőbb országaiból származó tanulók legkevésbé sem hétköznapi élete színesíti. A folyosón élő 12 lakótársam között volt orosz, török, afrikai, japán, spanyol, dél-koreai és indonéz. A külföldiekkel való élet során kitűnően fejlődött a kultúraközi kommunikációs képességem és kulturális érzékenységem."

China

Anita - 2013/2014, Chongqing, CN

 

"A kezdeti nehézségeket túlélve egy egészen új világ nyílik meg előttünk. Minden nap történik valami új, valami váratlan, kint semmire sem lehet felkészülni kellően, és talán pont ettől szép és jó az egész és visszahúz a szívem minden évben. Én másfél éves tapasztalat után csak biztatni tudom a mostani hallgatókat, hogy ha lehetőségük nyílik rá, mindenképp töltsenek el legalább egy félévet egy külföldi egyetemen."

Germany

Dóra - 2011/2012, Paderborn, DE

 

"Paderborn egy kis egyetemváros Nyugat-Németországban, ahol azonban egyáltalán nem unalmas az élet. Úgy is mondhatnám, hogy eltöltöttem két szemesztert „Partybornban”. Bár egy kicsit több eső esik, mint itthon, a hangulatos és mesés szépségű városka látványából ez semmit sem von le."

Eszter - 2009/2010, Rostock, DE

 

"Az egyetemen is csupa pozitív élményt szereztem. A tanáraim nagy része rugalmas volt és szívesen fogadták a külföldi hallgatókat. Felajánlották, hogy ha az órájukon valamit nem értünk, fogadóórájukban felkereshetjük őket és szívesen segítenek. Az ottani hallgatóktól is rengeteg segítséget kaptam."

Denmark

Zsombor - 2012/2013, Kolding, DK

 

"Kiváló környezetben tanulhattam, kiváló szakemberektől, remek nemzetközi diákokkal. Megismerhettem sok idegen kultúrát, köztük elsősorban a dánt. Sikerült bővítenem a kapcsolati hálómat külföldiekkel, ami segíthet, és segíteni fog a későbbiekben tanulmányaimban és szakmai tevékenységemben. Olyan helyeken jártam és olyan élményekben volt részem, amelyek nem valósulhattak volna meg az ösztöndíj nélkül."

France

Mónika - 2013/2014, Angers, FR

 

"Majdnem minden órára jellemző volt a csoportos feladatmegoldás és a feladatok prezentálása csoport szinten, ami eltér a mi szemináriumi oktatási rendszerünktől. A gyakorlat-orientáltság így azt eredményezi, hogy a diákok nyitottabb gondolkodásúak, jobban mernek kérdezni és többet gondolkoznak el a tényekről és állításokról, mint mi."

United Kingdom

Bella - 2013/2014, Plymouth, GB

 

"Minden héten volt egy találkozó a külföldi hallgatók részére az egyetemi campuson lévő kávézóban, minden szerdán öttől hét óráig tartott a meeting. Nagy segítség volt ez a nyelvtanulásban, illetve az önbizalom fejlesztésében is, hiszen ha valakivel társalogni akartam, meg kellett szólalni angolul. Mindig jó hangulatban teltek az esték, az új tagokat pedig nagy érdeklődéssel és kitörő lelkesedéssel fogadták. Olyan volt, mint egy nagy család. A beszélgetések során volt lehetőség kipróbálni a tradicionális brit teát, de a különböző kultúrák édességei is emelték az est fényét. Az ilyen programok nagyban segítették a beilleszkedést."

Attila - 2013/2014, Stafford, GB

 

"A legújabb technológiát alkalmazó számítógépek mellett olyan eszközökhöz férhettem hozzá, amelyek itthoni tanulmányaim során nem, vagy csak korlátozottan voltak elérhetőek. A tanár-diák kapcsolat is nagymértékben eltért a Magyarországon megszokottól: az oktatók kollégaként tekintettek a hallgatókra, így teljes mértékben kötetlen előadások és gyakorlati órák valósulhattak meg. Kérdéseinkkel személyesen, telefonon, és e-mail-ben is bátran fordulhattunk tanárainkhoz."

Greece

Csaba - 2013/2014, Heraklion, GR

 

"A görög mentalitás leginkább két szóval jellemezhető: "siga, siga", ami azt jelenti, hogy lassan, nyugodtan, ráérünk arra még. Teljesen másképp értékelik a dolgokat, mint mi magyarok, nincs akkora kapkodás, napközben tele vannak a kávézók, bárok, ahol a görög emberek mindig szakítanak egy kis időt társalgásra."

Italy

Anita - 2013/2014, Cassino, IT

 

"A külföldön töltött idő legfőbb újdonságát a függetlenség- és önállóságérzet jelentette, melyet eddig még sosem tapasztaltam ilyen hosszú ideig. Az olaszok vendégszeretete és barátságossága kissé meglepett. A legszorosabb viszony talán a főbérlőnkkel alakult ki, számos közös vacsorán és közös programon vettünk részt családjával. Az egyetemen is számos barátra tettünk szert."

Krisztina - 2013/2014, Padova, IT

 

Először is mindenkinek, aki még nem döntötte el: menj! Az élet legnagyobb élménye, amikor - ha csak viszonylag rövid időre is - egy új élethelyzetbe, új kultúrába kell beleszoknod. Mindenkinek kötelezővé kellene tenni. Változás, amit nehéz elkezdeni, de garantáltan megéri. Elsősorban az egyéniséget, a személyiséget fejleszti, önállóságra tanít, hozzásegít a felnőtté váláshoz. Emellett hatalmas segítség nyelvtanuláshoz, és munkakereséshez, jól mutat az önéletrajzban, és a tanulmányok előre meneteléhez is hozzásegít.

Japan

Barnabás - 2012/2013, Chiba, JP

 

"Japán – közhelyesen – kicsinek tűnik a térképen, de valójában hatalmas. A világ kicsiben. Az ott töltött idő alatt számos helyre eljutottam, de számtalan hely maradt felfedezetlenül. Kyushu már-már trópusi erdei, kopár vulkánjai lélegzetelállítóak, ott eltévedni kissé kellemetlen, utólag sokat derültem magamon."

Latvia

József - 2012/2013, Riga, LV

 

"Hogy milyen volt Riga? A Baltikum gyöngye, sokak számára ismeretlen, rejtett szépség. Egy olyan országról van szó, ahol mintegy kétmillióan élnek, az ország kb. fele oroszajkú, “lett lettek” csupán kb 1 millióan vannak. Az ország lakosságának nagyjából egyharmada a fővárosban él, ami többet rejt magában, mint amennyit mutat, és személyes véleményem szerint európaibb, mint Magyarország."

Malaysia

Attila - 2014/2015, , MY

 

"Sokat utaztam a térségben szemeszterem alatt. Megismerkedtem az egész maláj szigetvilággal, volt alkalmam teljesen körbejárni a szigeteket még a monszun előtt. Nekem a legjobban az tetszett ezeken a kis szigeteken, hogy bár a partok és a víz is csodálatos és kristálytiszta, mégsem turisták által felkapott helyek, ezért rengeteg érintetlen partszakaszt találni. A természet csodálatos. Volt olyan, hogy a dzsungelben elbarangoltam és csak nagy szerencsével sikerült kikeverednem. Sziklás partszakaszt is lehet találni északon, az pedig kitűnően alkalmas falmászásra a tenger fölött."

Slovenia

Zita - 2013/2014, Maribor, SI

 

"Rengeteg élménnyel és baráttal lettem gazdagabb, ami miatt szerintem már megérte ezt a kalandot bevállalni. Sokkal magabiztosabbnak érzem magam, és nem félek bárminek is nekifogni."

United States

Krisztina - 2013/2014, Ashland, US

 

"Az amerikai felsőoktatási rendszer színvonala nagyon magas. Rengeteg segédanyag áll a diákok rendelkezésére és az oktatók is készségesen segítenek, így hozzájuk bizalommal lehet fordulni. Félévem során négy tantárgyat vettem fel, amelyeket heti két alkalommal tartottak meg. Ezek az órák óriási hasznomra váltak mind szakmailag, mind nyelvtudásilag."

Enikő - 2011/2012, Murfreesboro, US

 

"A cserediákok az egyetemi kampuszon kollégiumban kerültek elhelyezésre, minden cserehallgató amerikai szobatársat kapott, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy megismerjük a helyi szokásokat, az egyetemi életet. A kampusz egy óriási komplexum volt, ahol mindent megtaláltunk: volt sportcentrum, többféle étkező, menza, posta, számítógéptermek, könyvtár, két uszoda, több kollégiumi épület, az egyes karok épületei, stadion."